Turisticka prezentacija Backi Monostor

Dobro došli! Welcome! Willkommen!

ETNO-KUĆE I UGOSTITELJSKI OBJEKTI

Etno-kuća Kuveljić

 

Kao jedna od znacajnih stavki u turistickoj ponudi sela istice se Etno kuca Kuveljic. Njen vlasnik je Radojica Kuveljic sa suprugom Ksenijom, zaljubljenik u cari ovoga sela, koji je shvatio da je ovo idealno mesto za njihov zivot. Etno kuca je nastala uredjivanjem stare tradicionalne ribarske monostorske kuce ciji su osnovni gradjevinski materijal zemlja, drvo i trska, smestene u ulici kraj starog dunavskog rukavca koja se opravdano zove Tesna ulica. Zadrzani su stari zemljani zidovi, tisljeraj i tavanica sa gredama, zidovi su ukraseni molerajem sa valjkom, kao sto se to radilo pre. Unutrasnjost je opremljena starim namestajem koji je godinama sakupljan, a bio je obavezan u sokackim kucama, to su drveni bracni krevet sa goblenom iznad uzglavlja, natkasne kraj kreveta, ormani u duborezu, skrinje, ogledala, umivaonik sa lavorom, stalci za cvece... Sve je ukraseno i pokriveno carsafima, stonjacima, ponjavama i ostalim tkaninama koje su proizvod dugotrajnog rucnog rada starih vezilja, pletilja i tkalaca. Tu su i ostali upotrebni predmeti iz svakodnevnog zivota, kao i neki tradicionalni alati i orudja. Dvoriste kuce je okrenuto ka Dunavcu, gde Kuveljici planiraju da izgrade mini marinu, obezbede katamaran za voznju i postave stolove i klupe za uzivanje u prelepom pogledu na sumu i ostrvo Lanciget.

Knjiga utisaka Etno kuce prepuna je hvale za domacine i ovaj prelepi ambijent, a te utiske ostavilo je vise stotina posetilaca ove zbirke koja ce da postane mini muzej. Prvobitno je ova kuca sluzila za odmor i uzivanje domacina i njihovih prijatelja, ciji je broj vremenom veoma porastao.

Ljubazni domacini za kompletan dozivljaj ovog ambijenta nude tradicionalne monostorske pikanterije; riblji paprikas, paprikas od divljaci, paprikase od ostalih vrsta mesa, perkelt – riblji specijalitet od stuke i domace slanine, kulen i kobasicu sa mesom divljaci, tegle marinirane dimljene ribe, domace proizvode od voca i povrca (pekmezi, dzemovi, slatko, kuvani paradajz, ajvar...), tradicionalnu gibanicu sa makom i orasima, a uz to domacu rakiju i sokove koje sami pripremaju.

 

 

Romska etno-kuća "Ciganska duša"

Odskora, u Monostoru je otvorena za posete i romska etno-kuca "Ciganska dusa", koja gostima predstavlja kulturno nasledje romske zajednice u selu.

Kuca se nalazi u samom romskom naselju, u neposrednoj blizini sume i Gornjeg Podunavlja. Na putu do nje, moze se videti jos nekoliko tipicnih romskih kuca u kojima zive porodice, ali ih je ostalo jos nekoliko. Uvek veselo romsko naselje nece vas ostaviti ravnodusnim, a u velikom dvoristu ove etno-kuce imate mogucnost da se lepo odmorite, sve uz muziku, domacu rakijicu i cuvenu "Cigansku pogacu", koja se pece u zemljanim pecima. Vlasnik ce rado i da zasvira tamburicu, a na raspolaganju su i romski specijaliteti poput "Ciganskog pecenja".

U izgradnji je i restoran koji ce takodje odisati tradicijom ovog naroda, dok za sada imate priliku da pogledate malenu kucicu prema originalnim tipovima koji su postojali u naselju i  upoznate muziku, obicaje, muke i radosti Roma na ovim prostorima.

 

Etno-kuća Mali Bodrog

Etno kuca Mali Bodrog je nastala sa ciljem da na najbolji nacin docara nacin zivota i svakidasnjicu nekih davnih vremena, kada su se u blatu i prasini ocrtavale stope bosonoge decice koja su veselo trckarala po ulici i dvoristu igrajuci se vije, zmure, kapaca, ... , dok je majka u kujni kuvala sterca, poljani, suk-nudle ili pravila zaprig, a dada na njivi oro sa konjem ili siko trsku.

Ovakva porodica zivela je bas u jednoj tipicnoj paorskoj monostorskoj kuci kao sto je Mali Bodrog. Kuca sa velikim dvoristem kojim dominira stari orah cuvajuci  u svojoj senci  bunar, bastica sa muskatlama i lepim katama, u zadnjem dvoristu zivina, a taraba drvena sa malim vratima kroz koja kada se prolazi obavezno se saginje glava. Molovani zidovi kuce napravljeni od naboja (mesavine zemlje i pleve) zimi cuvaju toplotu, a leti dragocenu hladovinu, na tavanici grede, a na krovu trska. Tako je to izgledalo nekada, a evo, sacuvano i danas za neke nove, buduce generacije.

U Malom Bodrogu, ljubazna domacica Erzika, ispricace vam mnoge price i anegdote iz davnina, posluzice vas domacom rakijom i sokom od zove ili visnje, domacim kolacima, a ako ostajete duze, potpalice se vatra ispod kotlica i skuvati paprikas kakav se sprema samo u Monostoru.

 

Tomina oaza

Oaza mira kod lepog Tome se nalazi  na samoj granici specijalnog rezervata prirode "Gornje Podunavlje" nadomak  Bačkog Monoštora. 

U neposrednoj blizini Oaze koja ima direktan izlaz na Veliki Bački kanal nalaze se skoro sve vrste riba koje se kriju u priobalnom delu što je idealno mesto za strastvene ribolovce. Pun  je prelepih lokvanja uz obalu koja je obrasla trskom i daje prelepi ambijent za ljubitelje prirode.  

Ako ste ljubitlji biciklizma, rekreativnog turizma, šetnje u netaknutoj prirodi, posmatranje ptica u prirodnom okruženju i za kupanje, Oaza je idealno mesto da se odmorite, prenoćite, okrepite - mi smo tu zbog Vas.

 

 

Turistički info-centar

U cilju ocuvanja tradicije, kao i spasavanja jos jedne stare monostorske kuce od zuba vremena, Mesna Zajednica Backi Monostor adaptirala  je staru kucu u ulici Ive Lole Ribara u Turisticki info-centar. Na ovaj nacin, gosti koji posete Backi Monostor moci ce pri samom dolasku da vide kako je ranije izgledao zivot u selu, a u isto vreme dobiju i sve potrebne informacije o Monostoru i okolini, smestaju, organizovanim izletima, zanatlijama, aktivnostima u prirodi...Info-centar ima veliko dvoriste sa letnjikovcem, pomocne objekte za domace zivotinje, veliku bastu, pa time otvara mogucnost za pregrst dodatnih sadrzaja za goste. 

Unutrasnjost Info-centra cuva tzv. cistu sobu, koja je izlozbenog karaktera, kancelariju sa savremenom opremom, prostor buduce etno-galerije, kao i staru kuhinju, prostoriju sa razbojem... a zidovi hodnika ukraseni su sa starim alatkama i predmetima koji su se koristili svakodnevno u jednom monostorskom domacinstvu.

 

 

 

Čarda "Kod Švabe"

Za ljubitelje prirode i avanture, u vikend naselju Dondo, do koga vas vodi sumski put i biciklisticka, odnosno setna staza, tu je svakako Carda Kod Svabe. Pored toga sto predstavlja mesto za okrepljenje, rucak, veceru, pa i dorucak, ona je i svojevrsni "Info centar" ovog vikend naselja, sa svim interesantnim vestima.

Na obali Dunavca, mozete da uzivate u pogledu, da pecate, vozite se camcem, posmatrate prirodu...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Restoran - picerija "M - Pikec" i Čarda "Pikec"

U centru Monostora prijatan ambijent restorana "M" omogucava da napravite pauzu, bilo da prolazite kroz selo ili ostajete duze vreme. Pored paprikasa, rostilja i razlicitih specijaliteta, na meniju su i razni deserti i topli napitci.

 

U vikend naselju "Baracka" nalazi se cuvena carda "Pikec", smestena kraj samog Dunava, tamo gde su najlepsi zalasci sunca. Dozivite velicinu i lepotu Dunava!

 

 

Restoran "Patak"

Restoran koji nudi karakteristicna jela za Backi Monostor - paprikase, pecenu ribu, meso sa rostilja itd., kao i deserte za kompletan obrok.

Vlasnik poseduje i objekat za smestaj gostiju.