Turisticka prezentacija Backi Monostor

Dobro došli! Welcome! Willkommen!

Udruzenje gradjana za unapredjenje i razvoj               eko-ruralnog turizma  "Podunav" Backi Monostor

UG Podunav je nevladina, nestranačka i neprofitna organizacija, čiji glavni cilj je promocija i očuvanje prirodnih lepota i kulturnog nasleđa Bačkog Monoštora i okoline.

 
Udruženje broji dvadesetak članova i desetak volontera, različitih profesija i delokruga rada, gde svako ima ulogu u postizanju ciljeva organizacije. "Podunav" je osnovan u julu 2007. Članovi su angažovani u oblasti unapređivanja stanja životne sredine, održivog razvoja eko-ruralnog turizma, organizovanja aktivnosti na rehabilitaciji ugroženih područja, javnog zalaganja za promenu  navika u pogledu korišćenja i čuvanja prirodnih resursa i u pogledu postupanja sa otpadnim materijalima, promocije održivih izvora energije, edukacije građana, a posebno dece i mladih o značaju čuvanja i zaštite životne sredine i tradicije, promocije i očuvanje kulturnog nasleđa, stvaralaštva žena, nacionalnih manjina, obogaćivanja sadržaja za mlade kroz njihovo angažovanje u navedenim oblastima i organizovanje manifestacija koje promovišu Bački Monoštor. 

Podunav ima vodeću ulogu u promociji turističke ponude sela i receptivi gostiju koji posećuju Monoštor. Do sada je realizovalo brojne projekte i aktivnosti, koje su rezultirale i značajnim priznanjima od strane organa i organizacija u našoj zemlji i inostranstvu.

2011. godine, angažovanjem udruženja, Bački Monoštor je dobio priznanje od strane Pokrajinskih sekretarijata i Turističkog podunavskog klastera "Istar 21", kao jedno od 10 najspremnijih vojvođanskih sela za turističku promociju, kroz projekat "Bogatstvo različitosti". 

 

2013. godine, projekat udruženja pod nazivom: "Bački Monoštor - Kapija Gornjeg Podunavlja", kao predstavnik cele Srbije, dobio je od strane Saveta Evrope - Evropske komisije za predeo (European Landscape Award Comitee) posebno priznanje za doprinos evropskim idejama i sirenje demokratske misli. 

2014. godine, Gornje Podunavlje je primilo Evropsku povelju za održivi turizam od strane Europark federacije, najznačajnije organizacije za zaštićena područja u Evropi. U celoj Srbiji, ovaj sertifikat ima još samo NP Fruška gora. Ovaj sertifikat potvrđuje da je Gornje Podunavlje značajno dobro očuvane prirode, u kome postoji dobra povezanost prirode i ljudi koji žive i deluju u sklopu i okolini rezervata. Veliki doprinost dobijanju ove povelje dalo je UG Podunav, angažovanjem u oblasti eko-ruralnog turizma.

Do sada realizovani projekti:

2008. “Zaštita životne sredine kroz održivi razvoj eko-ruralnog turizma” – glavni cilj je bio podizanje svesti lokalnog stanovništva o značaju zaštite životne sredine i razvoj ruralnog turizma kroz edukacije i manifestacije, snimljen je dokumentarno-turistički film o Bačkom Monoštoru- “Bački Monoštor – kapija Gornjeg Podunavlja”.

2008. projekat “Ekološke edukacije i izgradnja Eko-rekreativnog centra” sa ciljem zaštite prirode i razvoja eko-ruralnog turizma kroz edukacije i radionice. Pored edukativnog dela projekta, volonterskim angažovanjem članova i prijatelja udruženja, izgrađen je Eko-rekreativni centar kao učionica u prirodi, sa dečijim igralištem, prostorom za kampоvanje, mini amfiteatrom, poligonom za igru „Čoveče ne ljuti se“...

Od 2008,  organizovanje tradicionalne manifestacije “Ko poštuje cvet, poštovaće i svet” – ekološka radionica sa decom povodom Dana zaštite životne sredine.

Organizovanje ekološko – muzičkog festivala “Regeneracija Dunava”, povodom Dana Dunava, od 2008. Festival koji promoviše zaštitu životne sredine kroz edukativne i umetničke sadržaje za mlade i decu, a odvija se na prostoru Eko-rekreativnog centra. 

Učešće u organizaciji etno festivala “Bodrog fest” koji promoviše prirodu, tradiciju, ručne radove i stare zanate ovog kraja, kroz zabavne i edukativne sadržaje za sve uzraste i interesovanja. Festival se održava od 2005. godine, a udruženje je u organizacionom odboru od 2007. godine. Udruženje je organizator dela Bodrog festa koji se tiče mladih “Bodrog by night”, kao i dela festivala za decu, dok su neki od članova angažovani na koordinaciji celokupne logistike festivala.

Projekat “Naš UNESCO rezervat biosfere” – uključivao je promociju UNESCO rezervata biosfere kao celine zaštićenih područja u Srbiji i inostranstvu, kao i prekograničnu saradnju sa Hrvatskom.

2010,  udruženje je bilo domaćin godišnjem sastanku tima WWF Dunavsko-Karpatskog programa, kada je ugostilo prirodnjake iz 7 država.

Udruženje je predstavljalo kulturnog nasleđa i prirodna bogatstva Monoštora na Donaufestu u Orth an der Donau (Austrija), kroz projekat Danubeparks – u kome učestvuje pet podunavskih zemalja.

2011.  projekat „Očuvanje tradicije monoštorskih Šokaca“ tokom koga je snimljen dokumentarno-edukativni film o Monoštoru, nošnji i tradiciji sela.

2012. projekat „Žene – glavne nositeljke unapređenja i razvoja eko-ruralnog turizma“, koji je u velikoj meri doprineo angažovanju žena u turizmu, kao i u poboljšanju turističke ponude sela.

2012. projekat „Stari zanati – nove šanse“ sa ciljem promovisanja i očuvanja starih zanata u Monoštoru.

Od 2012. udruženje je uz UG „NADE“, organizator Sajma torti, kolača i poljoprivrednih proizvoda – Agro fair, koji pored promocije domaćih proizvoda i poljoprivrede kao bazične delatnosti, podrazumeva i eduaktivne programe – u saradnji sa Poljoprivrednom stručnom službom Sombor, kulturni program – pozorišnu predstavu, kao i muzički program.

2013. "Unapređenje edukativno-turističkih sadržaja u SRP Gornje Podunavlje" projekat koji je podrazumevao nabavku opreme za unapređenje turističke ponude – dvogledi za posmatranje ptica, sigurnosni prsluci za vožnju čamcima, izrada sajta Monoštora, kao i unapređenje edukativno-turističkih sadržaja u SRP Gornje Podunavlje i revitalizaciju mola u vikend naselju „Štale“

2013. „MAŠTA BAŠTA“ – projekat koji je podrazumevao radionice i edukacije na temu organske poljoprivredne proizvodnje, organizovanje Sajma torti, kolača i poljoprivrednih proizvoda, pripremu promo torbi Monoštora...

2013. „Popularizacija poljoprivredne proizvodnje i zanatstva među mladima“ – radionice i prezentacije sa mladima, sa ciljem njihovog upoznavanja i angažovanja na očuvanju tradicionalnih zanata, angažovanja u oblasti poljoprivrede, izložbe fotografija, Manifestacija „Božićni sajam“... 

2014. "Vešte ruke i ručice" - projekat popularizacije tradicionalnih zanata među decom i mladima 

2014 i 2015 - Volonterski radni kampovi „Otvorena kapija Gornjeg Podunavlja“ u partnerstvu sa Mesnom zajednicom, JP Vojvodinašume“, Volonterskim centrom Vojvodine. Volonteri iz zemlje i inostranstva dve sedmice su bili angažovani na uređivanju sela i rezervata kroz aktivnosti obeležavanja šetnih staza, sakupljanja smeća, izrade kanti za smeće, oslikavanja murala u centru sela, oslikavanja promo torbi Monoštora, pomoći oko organizacije Bodrog festa i Regeneracije Dunava...

2015. "Upoznavanje Evropskog Amazona" - promocija biciklizma, nabavka biciklova za unapređenje turističke ponude sela, šatora i organzovanje biciklističkog kampa za mlade. 

2015. "Vredne pčelice" - projekat unapređenja edukativnih sadržaja kroz uređenje prostora za održavanje radionica i edukacija o pčelarstvu, namenjenih deci i odraslima, u partnerstvu sa OŠ "22. oktobar" Bački Monoštor.

2015. organizovanje nove manifestacije za Monoštor - SFRJ rakijada (Sto fela rakije Jugoslavije), sa kulturno-umetničkim sadržajima.

2016. projekat , "Rekreakcija u Gornjem Podunavlju" tokom kojeg je obogaćena turistička infrastruktura - ponuda Bačkog Monoštora za aktivno provođenje slobodnog vremena.

2016. projekat  "Moje selo na sedam Dunava" tokom koga su realizovane aktivnosti u saradnji sa KSR "Šaran" Bački Monoštor i OŠ "22. oktobar" koje su podrazumevale radionice i izlete sa decom povodom značajnih ekoloških datuma, kao i akciju "Štapom protiv miša", gde su deca edukovana o rekreativnom ribolovu, sa ciljem što boljeg upoznavanja njihovog okruženja.

Od 2007. godine udruženje redovno nastupa na sajmovima turizma u Novom Sadu, Beogradu, a kasnije i u Budimpešti, Celju i Gornjoj Radgoni, a 2011. predstavili smo se i na WTM sajmu turizma u Londonu. 

Tokom rada, udruženje je ostvarilo značajnu saradnju sa lokalnim medijima, kao i RTV Vojvodine i Radio televizijom Srbije, promovišući aktivnosti udruženja i potencijale sela i okoline, kroz priloge, reportaže, dokumentarne filmove i nastupe u različitim emisijama.