Vesti

DIVANIMO SOKACKI

Posted by Zdenka on December 23, 2011 at 7:40 AM

Šokci, ma gdje bili, ponositi su na svoj dijalekat, po kome ih uvijek možemo prepoznati. Tako se njihov govor, razlikuje u zavisnosti od mjesta do mjesta, sve sa specifičnim riječima koje su karakteristične za pojedina, u glavnom sela. Šokački govor poznaje ikavicu (dite, mliko, bilo), nazivaju ga i šćakavski jer ima šć, primjerice kažu oprašćam, ne poznaje glas h, pa kažu rana (hrana) ili mijenjaju h sa j, oraj, snaja, ili sa v - masna kruva, ruvom, a još uvijek čuvaju i stare nastavke ili sažimaju ao (piso, kazo).

Monoštorski Šokci, „divanu šokački“ kod kuće u obitelji, na ulici, pa i na zvaničnim događajima. Posebice čuvaju ovo blago očitovano u pjesmi i prozi.

Kulturno-umjetničko društvo Hrvata „Bodrog“ iz Bačkog Monoštora, u subotu, 12-og studenog, organiziralo je večer šokačkog divana. Tom prigodom, recitirane su pjesme priznatih pjesnika, kao i pjesnika amatera, koji dočaravaju svakidašnje radosti i jade, kao i unutarnje nemire, kroz šokačku rič.

U programu su učestvovali članovi KUDH-a, od najmlađih, pa do seniora, kao i gospođa Marija Šeremešić iz udruge „Urbani Šokci“, koja je bila može se reći i domaćin i gost.

Prisutne je prvo pozdravio predsjednik KUDH-a Željko Šeremešić, izrazivši radost što se čuva monoštorski divan, tokom večeri i sam je recitirao pjesme koje je napisao, a izveden je i simpatični igrokaz „Rizanaca tvrdi nasuvo“, u kome su učestvovali Miljana Pejak i Jovan Periškić, čiji je autor također Šeremešić. Program je vodila i pjesme recitirala Marijana Šeremešić. Svoje pjesme čitala je i Anita Đipanov. Djeca su recitirala stihove već poznatih monoštorskih pjesnika, kao što su Stipan Bešlin, Antun Kovač – „Bački Monoštor“, „Puna soba“, Adam Bešlin „Nova“ – „Sićanja“ i Ivan Pašić – „Šokački divan nestat neće“.

 

Pjevacka i dječja grupa KUDH-a upriličile su cijeli događaj pjevajući tradicionalne pjesme. Marija Šeremešić govorila je o značajnim Šokcima – Monoštorcima u književnosti, među kojima se ističe, naravno Stipan Bešlin (1920 – 1941), kao i manje poznati Josip Pašić (1913 – 2010), svješteno lice, iza koga su ostali romani i proza koja opisuje Monoštor, njegove stanovnike i njihov život.

 

Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments