BODROG FEST 2021
BIĆE ODRŽAN 13. I 14. AVGUSTA

BODROG FEST 2019

Snimak Bodrog festa 2019 možete pogledati na linku:


https://www.youtube.com/watch?v=6lTi_uaOzWY&t=80s


Bodrog fest 2019. održan je 09. I 10. avgusta, po petnaesti put. Tokom dva dana festivala, Bački Monoštor posetilo je preko 12000 ljudi iz zemlje i inostranstva, što predstavlja rekordan broj posetilaca i učesnika Bodrog festa.


Organizatori Bodrog fest-a su: Mesna zajednica Bački Monoštor, UG “Bodrog”, UG “Podunav”, uz podršku Grada Sombora i AP Vojvodine – Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu.


Bodrog fest nosi naziv po srednjevekovnom gradu i tvrđavi Bodrog, na čijem se prostoru nalazi današnji Bački Monoštor. Priča o ovom gradu je obavijena velom tajne, nalazimo ga u starim dokumentima i mapama, a pretpostavka je da je grad nestao u dunavskim talasima, jer se nalazio na samoj njegovoj obali, što vodi do toga da Monoštor ima svoju Atlantidu.

Kontakt: Mesna zajednica Bački Monoštor: 025 807 504, [email protected]


BODROG FEST 2018

Snimak Bodrog festa 2018. možete pogledati na linku:


https://www.youtube.com/watch?v=oK3pF4DwWSo 

          FESTIVAL KULTURE, TRADICIJE I PRIRODE                                                                           BODROG FEST


   

Od 2005. godine, drugog po redu vikenda u avgustu, odrzava se etno-festival Bodrog fest. Znacaj ovog festivala ogleda se u ocuvanju monostorske tradicije i kulture, kao i prirodnih bogatstava sela.

Mnogobrojni gosti tom prilikom mogu da degustiraju tradicionalne gurmanluke na celu sa ribljim paprikasom, perkeltom, pecenom ribom, paprikasom od divljaci, a da ne zaboravimo i cuvenu gibanicu sa makom i orasima.

Program pocinje ujutro u 10:00h sa programom za decu u parku Davida Reedera (ispred Centra gradjanskih aktivnosti). Na svecanoj bini u centru sela smenjuju se folklorne grupe iz sela i okolnih mesta, recitatori i muzicari, ovaj deo programa pocinje u 12:00h, paradom jahaca i veselih fijakera. U vecernjim casovima, na bini nastupaju tamburasi, a do sada smo ugostili Zvonka Bogdana, Garavi sokak, Tamburase Janike Balasa, Ravnica... Na bini u parku Davida Reedera odvija se "Bodrog by night" sa koncertima grupa kao sto su Line Out, Sopot, Zion crew, Fade, Wicked coffee shoppers, Neozbiljni pesimisti... Sve je propraceno mnogobrojnim standovima sa proizvodima starih zanata i rukotvorina, od suvenira, preko drvenih klompi, rogoznih cekera, domace rakije, pa do rucno vezenih stonjaka, bluza...

 

 Bitan aspekt Bodrog festa je i promocija prirode i Specijalnog rezervata Gornje Podunavlje, pa nas svake godine posecuju i nasi gosti i saradnici iz domacih i medjunarodnih organizacija za zastitu prirode kao sto su IUCN, WWF i Volonterski centar Vojvodine. Na Bodrog festu prethodnih godina odrzane su svecanosti otkrivanja table Kapija Gornjeg Podunavlja, otkrivanje biste dragom prijatelju i saradniku David Reder-u iz WWF, kao i otkrivanje table IUCN site Green bealt-a.

Bodrog fest nosi naziv po srednjevekovnom gradu Bodrogu na cijem se prostoru nalazi Backi Monostor. Prica o ovom gradu je obavijena velom tajne, jer nema materijalnih dokaza o njegovom postojanju, osim onih pisanih. Pretpostavka je da je grad nestao u dunavskim talasima, jer se nalazio na samoj njegovoj obali.

 

 

                                   BODROG FEST 2017


     

                                  BODROG FEST 2016

TELEFON ZA INFORMACIJE: 025 807 504 

 

 

 

BODROG FEST 2015

 
Sve informacije u vezi festivala mozete dobiti putem telefona:
025/807 504, 063/89 38 128 i 064/25 12 143
Vidimo se! 
 
 
 PROGRAM "BODROG FEST" 2015
 
Petak, 07. avgust
 
19 h Bodroški kotlić – takmičenje u kuvanju ribljeg paprikaša uz tamburaše 
 
 
Subota, 08. avgust
 
10:00 h Dečija predstava „Princ bez miraza“ - Dramska grupa iz Stanišića - park Dejvida Ridera, ispred Biblioteke
10:30 h Izložba dečijih radova nastalih tokom „Regeneracije Dunava 2015“ i prezentacija projekta „Regeneracija Dunava“ – video projekcije – TV sala Doma kulture
11:00 h „Karavan za živi Dunav“ – putujuća interaktivna izložba u organizaciji WWF- Svetskog fonda za prirodu, edukativni ekološki sadržaji - park Dejvida Ridera
11:30h „Dunav - reka koja spaja“ izložba fotografija Dragana Velikinca (Foto klub Osijek – Kopački rit) i Branka Mileševića (Foto kino klub „Rada Krstić“ Sombor – Gornje Podunavlje) – plato ispred crkve sv. Petra i Pavla
 
12:00 h   Svečano otvaranje festivala – centralna bina
              - pozdravni recitali
              - raport Josipa Đipanova
              - “Bodroška fijakerijada“ - defile jahača i fijakera, proglašenje
              - Dečija grupaKUDH „Bodrog“ Bački Monoštor
              - Dečija grupa HKPD “Silvije Strahimir Kranjčević“ – Bački Breg
              - Dečiji hor “Bodroški mališani“ Bački Monoštor   
 
16:00 h  Klasični program - Crkva sv. Petra i Pavla 
                   - KUDH „Bodrog“ Bački Monoštor
              - VA “Quinta Divina“ Sombor
              - MOH „Iuventus Cantat“ Sombor
              - Pevačka grupa GKUD „Ravangrad“ Sombor – „Varošani i Varošanke“
              - “Musica Viva“ Svetozar Miletić
              - “Hor cara Konstantina i carice Jelene“ Sombor
 
18:00 h Kulturno-umetnički program – centralna bina
                 - GKUD „Ravangrad“ Sombor
              - MPS „Baje“ Ivanovac 
              - KUD „Neven“ Aleksa Šantić
              - URB „Rumunka“ Bački Monoštor
              - KUDH „Bodrog“ Bački Monoštor
              - HKPD “Silvije Strahimir Kranjčević“ Bački Breg
              - HKC “Srijem” Sremska Mitrovica
 
20:00 h Koncert – Dušan Svilar – centralna bina
 
             „Bodrog by night“ – program za mlade – mala bina ispred Biblioteke   
 
18:00 h Afternoon Funky & Dub Session
21:00 h „Bitange“ Apatin
             „Čaura“ Sombor
            „Jeunsy“ Novi Sad
02:00 h Drum 'n' Bass after party by Lewangz         
 
 
*Štandovi sa domaćim proizvodima i proizvodima starih zanata od 9h
*Bogata gastronomska ponuda monoštorskih specijaliteta
 
 
 
Jubilarni 10. Bodrog fest

IX Bodrog fest – Bački Monoštor 09. i 10. avgust 2013.

Sa posećenošću od preko deset hiljada gostiju, 9-og i 10-og avgusta, u Bačkom Monoštoru, održan je festival tradicije, kulture i hrane„Bodrog fest“.

Organizoranje ove manifestacije za cilj ima promociju i očuvanje kulturne baštine – običaja, starih, tradicionalnih zanata, muzike, nošnji, gastronomije, te prirodnih bogatstava ovoga sela. Iz godine u godinu, sve veći broj posetilaca i sve bogatiji program svedoče o kvalitetu i sadržaju jednoga vojvođanskoga sela od tri i po hiljade stanovnika.

Organizatori – Mesna zajednica Bački Monoštor i seoske udruge: Klub sportskih ribolovaca „Šaran“ i Udruga za razvoj turizma „Podunav“ imali su pune ruke posla, ali uz pomoć partnera iz drugih organizacija, trud se itekako isplatio. Uži sastav organizacionog odbora: Darko Kusturin, Zdenka Mitić, Mladen Vakoš, Dejan Mitić, Zoran Kalanjoš, Đura Rang i Josip Đipanov, veoma je zadovoljan time kako je protekao festival, te se zahvaljuje svima koji su ga podržali i učestvovali u programu.

Prvi dan festivala – petak, 09. avgusta, protekao je u znaku monoštorskog specijaliteta – ribljeg paprikaša. U 19 h potpaljene su vatre ispod ukupno 104 kotlića, a kuvari su bili svih uzrasta, muškog, pa i ženskog pola, iz Monoštora, Apatina, Sombora, svih okolnih mesta, pa i iz Republike Hrvatske. Tako je te večeri u centru Monoštora bilo oko dve hiljade ljudi, koje su zabavljali tamburaši „Đuvegije“ iz Sombora.

paprikas1

Dok je trajala večera i zabava, teške muke morile su žiri pri ocenjivanju uzoraka pa prikaša. Stipan Marijanović, Dušan Janjić, Jožef Munkaš, Adam Šomođvarac i Stipan Forgić i davali su bodove za ukus, miris i boju fiša. Prema rečima Stipana Marijanovića, oko dve trećine skuvanih paprikaša zaslužuju nagradu, konkurencija je zaista bila jaka, ali nijanse su presudile.

Treće mjesto za svoje umeće u pripremi ovog specijaliteta osvojio je Dragomir Đeverlija iz Monoštora, drugo Sara Santo, takođe iz Monoštora, dok je najbolji paprikaš, prema procjeni sudaca, pripremio Gojko Grbić iz Apatina, kojemu je za nagradu pripao drveni čamac.

Iako su vremenske prognoze najavljivale moguću kišu, te nepogode, ipak je sve proteklo u najboljem redu. Subotnje jutro krenulo je nameštanjem tezgi sa domaćim proizvodima i ručnim radovima, slikama sa motivima Monoštora, vinima, medom, rakijama, proizvodima od trske, rogoza, drvenim klompama, krparama, šokačkim stonjacima i ponjavama, kolačima… Posebice je gostima toga dana interesantna ponuda različitih vrsta paprikaša – od divljači, ribljeg paprikaša, perkelta, pečeni smuđ, som, šaran, štuka, deverika, pljeskavice i kobasice od ribe i divljači, pečenje ispod peke, jaretina, jagnjetina, prasetina na ražnju…

 U deset časova počeo je program za decu, kada je Marijana Kolar iz UG „Podunav“, u saradnji sa članovima Udruženja „Jerinin grad“ iz Trstenika, vodila radionicu „Povratak u srednji vek“. Deca su sa animatorima pravila krune, mačeve i druga znamenja, a vitezi i gospe su im pomagali u tome, rado im pokazujući svoju opremu. Na red je došao i edukaciono – ekološki deo programa, kada je Sonja Bađura iz WWF – Svjetskog fonda za prirodu najmlađima kroz „Eksperimentarijum“ interesantnim ogledima pokazala svojstva vode.

10Share×

U isto vreme, u TV sali Doma kulture otvorene su dve izložbe fotografija. Prva je izložba pod nazivom „Vodeni lavirint“, autora Silarda Kovača. Ova postavka predstavlja bogatstvo Specijalnog rezervata prirode „Gornje Podunavlje“, a realizovana je u saradnji sa WWF – Svetskim fondom za prirodu, uz prisustvo direktora programa za Dunavsko – karpatski predeo – Andreasa Bekmana iz Austrije, te njegovih bliskih saradnika.

7Share×

Otvorena je i foto izložba Foto kino i video kluba „Rada Krstić“ Sombor, sa motivima našeg neposrednog okruženja, a inače je za ovaj dan „Rada Krtić“ organizovala specifičnu foto koloniju, sa učesnicima – fotografima iz Hrvatske, Mađarske i Srbije. Za sledeću godinu planira se izložba fotografija nastalih toga dana. Još jedan prirodnjak i majstor fotografije – Jaroslav Pap, u prostorijama Centra građanskih aktivnosti predstavio je dvadesetak svojih fotografija velikog formata, na kojima su uhvaćeni momenti u životima stanovnika Gornjeg Podunavlja.

 Nastupom mažoretkinja iz Sonte, krenulo je svečano otvaranje festivala, nakon čega je Josip Đipanov iz Monoštora, predao raport predsedniku Skupštine grada Sombora – Siniši Laziću, da je povorka konjanika spremna i da festival može da otpočne. Uz reči podrške, predsednik je pohvalio inicijativu očuvanja tradicije i kulture na ovaj način – kroz manifestaciju koja privlači desetak hiljada gostiju, Bodrog fest je zvanično otvoren.

U povorci od desetak jahača i petanest konjskih zaprega, defilovali su momci i devojke, veseli tamburaši, odrasli i deca u nošnjama, a učesnici fijakerijade bili su iz Subotice, Stapara, Bezdana, Brega, Sombora. Proglašeni su najistaknutiji konjanici – jahači, najlepša zaprega, pohvaljen je najstariji učesnik, te najmlađi, a isti su primili i lepe trofeje. Gosti festivala i fijakerijade bili su i članovi Zavičajne udruge Hrvata „Šokadija“ Bački Monoštor za Slavoniju i Baranju iz Bilja.

Program se nastavio pozdravom gostiju na svim jezicima koji su zastupljeni u Monoštoru, a pozdravljeni su posetioci iz cele Evrope, te Amerike, Australije… Usledile su recitacije koje je napisao Ivan Pašić – Bać Iva, a nastupili su i mali domaćini iz Dečije skupine KUDH-a „Bodrog“, kao i Dečiji hor „Šareni vokali“ iz Sombora. Svoje umeće predstavili su karatisti iz Karate kluba „Nidan“ Monoštor, posebno je bila zapažena karate atrakcija, lomljenja deset crepova jednim potezom ruke, koju je izveo Steva Šimon, dugogodišnji trener kluba.

Etno-kuća „Mali Bodrog“ slavila je peti rođendan, pa je domaćica Eržika Bešenji za goste i prijatelje kuće priredila poseban program uz čašćenje tortom, a posebna poslastica bila je izložba fotografija autora Augustina Jurige, koja je nastala osamdesetih godina prošlog veka u Monoštoru. Ovo je deo arhive Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Na fotografijama koje su se izuzetno uklopile u ambijent, nalaze se stare monoštorske kuće, od kojih mnoge danas na žalost ne postoje, a predstavljaju spomenik jednog ne tako davnog vremena, punog nostalgije i sete.

Veoma zapažena bila je i promocija knjige, koju je napisala Mimi Pettersen Hughes, Amerikanka koja je između ostalog preplivala celom dužinom reke Dunav, Dravu, Ohajo, Tenesi, te prešla put plivajući od Amerike do Rusije. Ovaj izuzetni humanista, koji brine za socijalni aspekt zaštite životne sredine, želi kroz svoje poduhvate da skrene pažnju ljudima na bitnost očuvanja reka i čistih voda, te zajedništva i saosećanja ljudi jednih prema drugima. Prisutnima u Malom Bodrogu ovom prilikom prenela je svoje ideje, iskustva i impresije sa putovanja i nadahnula ih svojom pozitivnom energijom.

Od 16h, bilo je vreme za nastupe horova u crkvi Sv. Petra i Pavla. Progam je vodila Marija Turkalj, a svojim prelepim glasovima crkvu su ispunili članovi pevačkih grupa „Varošani“ i „Varošanke“ iz Sombora (GKUD Ravangrad), MOH „Iuventus cantat“ iz Sombora, „Musica viva“ iz Svetozara Miletića, „Šokadija“ Ivanovci, Marjančaci, Zelčin, kao i domaći VIS Petrus.

Na bini, od 18h plesom su svoju tradiciju predstavili članovi folklornih ansambala: dugogodišnji partneri – GKUD „Ravangrad“, KUD „Neven“ iz Alekse Šantića, kao i prvi put na Bodrogu FA „Bilje“ iz Republike Hrvatske i KUD „Šokadija“ Ivanovci, Marjančaci, Zelčin. Pesmom i recitalima ovaj deo programa otvorio je KUDH „Bodrog“. Učestvovali su i pesnici – Antun Kovač, Adam Bešlin – Nova, Kata Kovač, a predstavljena je i recenzija romana mladog Dalibora Pašića. Još jedan značajan Monoštorac – Bojan Francuz, koji je na koledžu u Viskonsinu proglašen za najboljeg studenta na godini, primio je od Mesne zajednice zahvalnicu.

Tokom celog dana, kao i prethodna dva, članovi Udruge „Slama“ iz Osijeka zidali su u centru sela Bodrošku tvrđavu od slame, kao omaž ovome istorijskom zdanju i simbolu  jednog prošlog vremena i neprolaznosti duha i prirode. U skladu sa time, u srednji vek vratili su nas i UG „Jerinin grad“ predstavom „Jelena Anžujska“. Sve ovo predstavlja novinu na festivalu, dajući mu novu dimenziju protkanu nečim između istorije i mita.

Glasan i jasan zvuk tambure Slavonskih lola razlegao se Monoštorom u 20h. Više hiljada ljudi uživalo je u koncertu, pevajući pesme i plešući u kolu. Najuporniji bili su naravno mladi, za koje je, pored kafića i diskoteke, priređen „Bodrog by night“ – zabava uz D.J.-eve.

6Share×

Festival su podržali Grad Sombor, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Pokrajinski sekretarijat  za sport i omladinu, javna preduzeća: VDP „Zapadna Bačka“, „Vojvodinašume“, „Energana“, „Čistoća“, te „Novogradnja“ Bezdan, monoštorski privrednici i pojedinci, kojima se organizatori iskreno zahvaljuju.

Nove fotografije

Recent Videos

429 views - 0 comments

Upcoming Events

Wednesday, Jun 29 at 11:00 AM - 12:00 PM
Thursday, Jun 30 at 1:00 AM - Saturday, Jul 2 2:00 AM
Friday, Aug 12 at 1:00 AM - Saturday, Aug 13 2:00 AM
Thursday, Jun 29 at 11:00 AM - 12:00 PM

Srodni sajtovi