ETNO-KUĆE I UGOSTITELJSKI OBJEKTI

 

Etno-kuća Mali Bodrog

Etno kuca Mali Bodrog je nastala sa ciljem da na najbolji nacin docara nacin zivota i svakidasnjicu nekih davnih vremena, kada su se u blatu i prasini ocrtavale stope bosonoge decice koja su veselo trckarala po ulici i dvoristu igrajuci se vije, zmure, kapaca, ... , dok je majka u kujni kuvala sterca, poljani, suk-nudle ili pravila zaprig, a dada na njivi oro sa konjem ili siko trsku.

Ovakva porodica zivela je bas u jednoj tipicnoj paorskoj monostorskoj kuci kao sto je Mali Bodrog. Kuca sa velikim dvoristem kojim dominira stari orah cuvajuci  u svojoj senci  bunar, bastica sa muskatlama i lepim katama, u zadnjem dvoristu zivina, a taraba drvena sa malim vratima kroz koja kada se prolazi obavezno se saginje glava. Molovani zidovi kuce napravljeni od naboja (mesavine zemlje i pleve) zimi cuvaju toplotu, a leti dragocenu hladovinu, na tavanici grede, a na krovu trska. Tako je to izgledalo nekada, a evo, sacuvano i danas za neke nove, buduce generacije.

U Malom Bodrogu, ljubazna domacica Erzika, ispricace vam mnoge price i anegdote iz davnina, posluzice vas domacom rakijom i sokom od zove ili visnje, domacim kolacima, a ako ostajete duze, potpalice se vatra ispod kotlica i skuvati paprikas kakav se sprema samo u Monostoru.

 

Romska etno-kuća "Romska duša"

Odskora, u Monostoru je otvorena za posete i romska etno-kuca "Ciganska dusa", koja gostima predstavlja kulturno nasledje romske zajednice u selu.

Kuca se nalazi u samom romskom naselju, u neposrednoj blizini sume i Gornjeg Podunavlja. Na putu do nje, moze se videti jos nekoliko tipicnih romskih kuca u kojima zive porodice, ali ih je ostalo jos nekoliko. Uvek veselo romsko naselje nece vas ostaviti ravnodusnim, a u velikom dvoristu ove etno-kuce imate mogucnost da se lepo odmorite, sve uz muziku, domacu rakijicu i cuvenu "Cigansku pogacu", koja se pece u zemljanim pecima. Vlasnik ce rado i da zasvira tamburicu, a na raspolaganju su i romski specijaliteti poput "Ciganskog pecenja".

U izgradnji je i restoran koji ce takodje odisati tradicijom ovog naroda, dok za sada imate priliku da pogledate malenu kucicu prema originalnim tipovima koji su postojali u naselju i  upoznate muziku, obicaje, muke i radosti Roma na ovim prostorima.

 

Turistički info-centar

U cilju ocuvanja tradicije, kao i spasavanja jos jedne stare monostorske kuce od zuba vremena, Mesna Zajednica Backi Monostor adaptirala  je staru kucu u ulici Ive Lole Ribara u Turisticki info-centar. Na ovaj nacin, gosti koji posete Backi Monostor moci ce pri samom dolasku da vide kako je ranije izgledao zivot u selu, a u isto vreme dobiju i sve potrebne informacije o Monostoru i okolini, smestaju, organizovanim izletima, zanatlijama, aktivnostima u prirodi...Info-centar ima veliko dvoriste sa letnjikovcem, pomocne objekte za domace zivotinje, veliku bastu, pa time otvara mogucnost za pregrst dodatnih sadrzaja za goste. 

Unutrasnjost Info-centra cuva tzv. cistu sobu, koja je izlozbenog karaktera, kancelariju sa savremenom opremom, prostor buduce etno-galerije, kao i staru kuhinju, prostoriju sa razbojem... a zidovi hodnika ukraseni su sa starim alatkama i predmetima koji su se koristili svakodnevno u jednom monostorskom domacinstvu.

 

 

Čarda "Kod Švabe"

Za ljubitelje prirode i avanture, u vikend naselju Dondo, do koga vas vodi sumski put i biciklisticka, odnosno setna staza, tu je svakako Carda Kod Svabe. Pored toga sto predstavlja mesto za okrepljenje, rucak, veceru, pa i dorucak, ona je i svojevrsni "Info centar" ovog vikend naselja, sa svim interesantnim vestima.

Na obali Dunavca, mozete da uzivate u pogledu, da pecate, vozite se camcem, posmatrate prirodu...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Restoran - picerija "M - Pikec" i Čarda "Pikec"

U centru Monostora prijatan ambijent restorana "M" omogucava da napravite pauzu, bilo da prolazite kroz selo ili ostajete duze vreme. Pored paprikasa, rostilja i razlicitih specijaliteta, na meniju su i razni deserti i topli napitci.

 

U vikend naselju "Baracka" nalazi se cuvena carda "Pikec", smestena kraj samog Dunava, tamo gde su najlepsi zalasci sunca. Dozivite velicinu i lepotu Dunava!

 

 

Restoran "Patak"

Restoran koji nudi karakteristicna jela za Backi Monostor - paprikase, pecenu ribu, meso sa rostilja itd., kao i deserte za kompletan obrok.

Vlasnik poseduje i objekat za smestaj gostiju.

 

 

Nove fotografije

Recent Videos

383 views - 0 comments

Upcoming Events

Wednesday, Jun 29 at 11:00 AM - 12:00 PM
Thursday, Jun 29 at 11:00 AM - 12:00 PM
Saturday, Jun 29 at 11:00 AM - 12:00 PM
Sunday, Jun 29 at 11:00 AM - 12:00 PM

Srodni sajtovi