Turisticka prezentacija Backi Monostor

Dobro došli! Welcome! Willkommen!

POSETE LOKALITETIMA I TURISTIČKI                PROGRAMI REALIZUJU SE                          PREMA PRETHODNOJ NAJAVI

BAČKI MONOŠTOR

Backi Monostor je drevno vojvodjansko selo ususkano u srcu Specijalnog rezervata prirode »Gornje Podunavlje«, u zagrljaju Dunava, njegovih rukavaca i kanala Dunav-Tisa-Dunav i Velikog backog kanala.

Zbog takvog svog polozaja i cinjenice da predstavlja ostrvce na koje se stize jedino prelaskom preko mostova, nosi naziv i »selo na 7 Dunava«.

Predstavlja jedinstven splet kulture, tradicije i prirode koji u svakom posetiocu Monostora budi nostalgiju i zelju za ponovnim dolaskom.

ISTORIJAT

 

vEA0cQd2sMI

Backi Monostor je drevno podunavsko selo, cije se ime prvi put spominje u spisima iz davne 1250. godine. Ovo „ostrvce“, okruzeno recnim tokovima Dunava i kanala, ritskim sumama Specijalnog rezervata prirode „Gornje Podunavlje“ i plodnim oranicama, do danas ponosno cuva svoju bogatu tradiciju.

Misteriozni nestanak srednjevekovnog grada Bodroga, koji se prema zapisima i starim mapama, nalazio na tajanstvenim terenima danasnjeg Monostora,  i danas “golica mastu” svakoga ko poseti ovo zivopisno selo.

 

Nastanak Monoštora vezuje se za vreme negde oko 1722. godine, na današnjem ostrvu Siga, gde još uvek postoje ostaci zidina (Staro selo), a kasnije je selo zbog konstantnih poplava premešteno na današnju lokaciju. Dokazi govore da je Bački Monoštor i pre ovoga postojao kao selo na današnjoj lokaciji, znači i pre dolaska stanovnika »Donjeg Monoštora« na Sigi. To mesto je u ono vreme bilo poznato pod različitim nazivima: Bodrog Monoštor, Bath Monostor, Donji Monoštor, Monostorszeg, Bacz Monostor, odnosno Bački Monoštor.

Monoštor ima svoj pečat sa grbom: Veliki krst sa jedne strane, a s druge mač sa natpisom “Sigillum Monostorszeg” 1770 godine. Seoska škola je bila crkvena ( XVIII vek ). Sve kuce u selu su bile nabijače sa trskom, takva je bila i škola i opština. Poštu i poštansku štedionicu selo je imalo već 1806. Godine.

 Župa Bački Monoštor osnovana je godine 1722.  Ova sadašnja crkva je građena 1752 godine, a produžena i povišena 1806 godine. Posvećena je isto sv. Petru i Pavlu. Ima zvonik sa dva zvona. Ima pet oltara: Veliki, sv. Križa, Gospin, sv.Antuna i sv. Martina. Godine 1974. Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika i kulture proglasio je da određeni objekti u crkvi imaju svojstvo »spomenika kulture«.

1802. godine završen je Francov kanal (Veliki bački kanal), tada se formira mašinska radionica, budući Brodoremont.

Prva škola zida se 1826. god., zgrada Velike škole sazidana je 1907. god., samo u prvom razredu bilo je 277 učenika. 1864. god., uvodi se telegraf, a vodna zajednica osniva se 1883. godine. 1870. godine 3/4 zemlje prešlo je u ruke jevrejskih veleposednika, a kao dokaz tog vremena sačuvano je jevrejsko groblje. Kalvarija je sagrađena 1890, godine.,1907. godine Nadj Bela sazidao je kapelu. 1913. godine u Monoštor je ušao prvi automobil.

1914. godine izbija I svetski rat i tim povodom bivaju mobilisani svi stanovnici šokačke, madjarske, nemačke i romske nacionalnosti. 

Za vreme II svetskog rata, 1941. godine mađarski vojnici ulaze u selo i spaljuju svih 400 knjiga Šokačke čitaonice, a meštani su odvodjeni u logore i na prisilan rad ( »u munkaše«). Fudbaleri su se i dalje takmičili, vatrogasci paradirali, a nemački Kulturbund je davao priredbe. To je trajalo do 13. oktobra 1944. godine kad su delovi nemačkih snaga prošli kroz selo idući prema Batini, tada je ondašnji župnik Matija Zvekanović organizovao molitve i zavetovao se da će se u Monoštoru svake godine na taj dan držati misa zahvalnica, jer nije došlo do stradanja. I do danas je održana tradicija okupljanja u crkvi 13.X sa velikom svečanošću i mnogobrojnim gostima – zavitni dan.

Nakon drugog svetskog rata selo se urbanizuje, razvija se infrastruktura.

1955. godine, tadašnji Zavod za zaštitu prirode i naučno proučavanje prirodnih retkosti, 1000 ha monoštorskih šuma stavlja pod zaštitu, kao pribežište orla belorepana i crne rode. Vlada Republike Srbije u julu 2001. godine donosi Uredbu kojom se 19.648 ha površine na teritorirji opština Sombor i Apatin proglašava Specijalnim rezervatom prirode »Gornje Podunavlje«, odnosno prirodnim dobrom Prve kategorije. 

 

STARI ZANATI

 

2C8fGnhJP3Y

Monostorci od davnina neguju zanate zasnovane na upotrebi prirodnih materijala iz okruzenja, zivopisne narodne nosnje i obicaje, pesme i igre, kao i ljubav prema vodi i sumi. Rogozar, camdzija, klompar, kovac, korpar, izrada suvenira od prirodnih materijala, rucna izrada tradicionalnih nosnji ...

TRADICIJA

 

L3AZ4WDgG2s

Backi Monostor krasi autenticno kulturno nasledje koje se ogleda u mnostvu izvornih obicaja, folkloru, jeziku, narodnoj nosnji, hrani i muzici, koji zadrzavaju svoj osnovni oblik vec vise od 200 godina, a prirodna bogatstva upotpunjuju jedinstveni dozivljaj sela.

Regeneracija Dunava - Eco music festival

 

_mYgxUgiqgY

Bodrog fest

XDAskry_0go