POSETE LOKALITETIMA I TURISTIČKE TURE REALIZUJU SE PREMA PRETHODNOJ NAJAVI

Rezervacije i sve informacije:

 Turistički info-centar Bački Monoštor

Tel: +381(0) 63 89 38 128

E-mail: [email protected]        [email protected] 

BAČKI MONOŠTOR

Backi Monostor je drevno vojvodjansko selo ususkano u srcu Specijalnog rezervata prirode »Gornje Podunavlje«, u zagrljaju Dunava, njegovih rukavaca i kanala Dunav-Tisa-Dunav i Velikog backog kanala.

Zbog takvog svog polozaja i cinjenice da predstavlja ostrvce na koje se stize jedino prelaskom preko mostova, nosi naziv i »selo na 7 Dunava«.

Predstavlja jedinstven splet kulture, tradicije i prirode koji u svakom posetiocu Monostora budi nostalgiju i zelju za ponovnim dolaskom.

BODROG

Tajanstveni i skoro mitski Bodrog, dunavsko utvrđenje okruženo gustim drevnim šumama na severozapadu Bačke, danas, nakon toliko vekova od njegova nestanka, pomalo podseća na panonski pandan britanskom Avalonu, a njegova znamenita tvrđava na dvor Kamelot, ali, za razliku od legendarnih središta ostrvske kriptoistorije, Bodrog je istorijskim izvorima dokaziva činjenica, sačuvana u brojnim srednjevekovnim arhivalijama, u toponimiji, te u nazivu županije, prvo srednjovekovne (Bodroške), a kasnije i savremene (Bačko-bodroške), čije je središte bilo u Somboru, a njenu upravnu oblast činila je celokupna današnja Bačka.


Nastanak i ime Bodroga, kao jednog od najznačajnijih srednjevekovnih naselja na levoj obali Dunava, od Budima na severu, do Trajanove ploče u Đerdapskoj klisuri na jugu, stariji povesničari i etimolozi dovode u vezu sa zapadnoslovenskim plemenom Bodriča ili Obodrita, čija se jedna grana, sa obala Odre, najkasnije početkom 9. veka doselila u porečje Dunava i Tise (kako postoji velik broj istovetnih toponima na prostoru Ugarske kraljevine, uključujući i naziv reke Bodrog kao severne pritoke Tise, ova pretpostavka nije sasvim pouzdana). Prema najstarijim ugarskim srednjevekovnim pisanim izvorima zemljano-drveno utvrđenje Bodrog, sa crkvom i manastirom pored njega, već je postojalo kada su mađarska plemena, oko 900. godine, naselila Panonsku niziju (zapis neimenovanog pisara ugarskog kralja Bele, tzv. Anonymus-a, nastao oko 1200. godine, govori kako je Arpad, predvodnik Mađara prilikom seobe u Panonsku niziju, došao sa svojom vojskom do kraja oko Titela, odakle se vratio u okolinu Bodroga, gde se njegova vojska ulogorila, a on se odmarao i boravio u utvrđenju Bodrog). U tadašnjim panonskim gradovima stanovništvo je, mahom, bilo slovenskog porekla, dok su doseljeni Mađari, sve do 12. veka, češće živeli nasleđenim nomadskim načinom, pod šatorima u beskrajnim pustarama.


Ceo tekst procitajte na odličnoj stranici  https://www.ravnoplov.rs/mitski-bodrog/ISTORIJAT

 

Backi Monostor je drevno podunavsko selo, cije se ime prvi put spominje u spisima iz davne 1250. godine. Ovo ostrvce, okruzeno recnim tokovima Dunava i kanala, ritskim sumama Specijalnog rezervata prirode Gornje Podunavlje i plodnim oranicama, do danas ponosno cuva svoju bogatu tradiciju.

Misteriozni nestanak srednjevekovnog grada Bodroga, koji se prema zapisima i starim mapama, nalazio na tajanstvenim terenima danasnjeg Monostora,  i danas golica mastu svakoga ko poseti ovo zivopisno selo.

 

Nastanak Monostora vezuje se za vreme negde oko 1722. godine, na danasnjem ostrvu Siga, gde jos uvek postoje ostaci zidina (Staro selo), a kasnije je selo zbog konstantnih poplava premesteno na danasnju lokaciju. Dokazi govore da je Backi Monostor i pre ovoga postojao kao selo na danasnjoj lokaciji, znaci i pre dolaska stanovnika  tzv. Donjeg Monostora, na Sigi. To mesto je u ono vreme bilo poznato pod razlicitim nazivima: Bodrog Monostor, Bath Monostor, Donji Monostor, Monostorszeg, Bacz Monostor, odnosno Backi Monostor.

Monostor ima svoj pecat sa grbom: Veliki krst sa jedne strane, a s druge mac sa natpisom Sigillum Monostorszeg 1770 godine. Seoska skola je bila crkvena ( XVIII vek ). Sve kuce u selu su bile nabijace sa trskom, takva je bila i skola i opstina. Postu i postansku stedionicu selo je imalo vec 1806. godine.

Župa Backi Monostor osnovana je godine 1722.  Ova sadasnja crkva je gradjena 1752. godine, a produzena i povisena je 1806. godine. Posvecena je sv. Petru i Pavlu. Ima zvonik sa dva zvona. Ima pet oltara: Veliki, sv. Kriza, Gospin, sv.Antuna i sv. Martina. Godine 1974. Pokrajinski zavod za zastitu spomenika kulture proglasio je da odredjeni objekti u crkvi imaju svojstvo spomenika kulture.

1802. godine zavrsen je Francov kanal (Veliki backi kanal), tada se formira masinska radionica, buduci Brodoremont.

Prva skola zida se 1826. god., zgrada Velike skole sazidana je 1907. god., samo u prvom razredu bilo je 277 ucenika. 1864. god., uvodi se telegraf, a vodna zajednica osniva se 1883. godine. 1870. godine 3/4 zemlje preslo je u ruke jevrejskih veleposednika, a kao dokaz tog vremena sacuvano je jevrejsko groblje. Kalvarija je sagradjena 1890, godine.,1907. godine svestenik Nadj Bela sazidao je kapelu. 1913. godine u Monostor je usao prvi automobil.

1914. godine izbija I svetski rat i tim povodom bivaju mobilisani svi stanovnici sokacke, madjarske, nemacke i romske etnicke pripadnosti. 

Za vreme II svetskog rata, 1941. godine madjarski vojnici ulaze u selo i spaljuju svih 400 knjiga Šokačke čitaonice, a mestani su odvodjeni u logore i na prisilan rad ( u munkase). Fudbaleri su se i dalje takmicili, vatrogasci paradirali, a nemacki Kulturbund je davao priredbe. To je trajalo do 13. oktobra 1944. godine kad su delovi nemackih snaga prosli kroz selo iduci prema Batini, tada je ondasnji zupnik Matija Zvekanovic organizovao molitve i zavetovao se da ce se u Monostoru svake godine na taj dan drzati misa zahvalnica, jer nije doslo do stradanja. I do danas je odrzana tradicija okupljanja u crkvi 13.X sa velikom svecanoscu i mnogobrojnim gostima - Zavitni dan.

Nakon drugog svetskog rata selo se urbanizuje, razvija se infrastruktura.

1955. godine, tadasnji Zavod za zastitu prirode i naucno proucavanje prirodnih retkosti, 1000 ha monostorskih suma stavlja pod zastitu, kao pribeziste orla belorepana i crne rode. Vlada Republike Srbije u julu 2001. godine donosi Uredbu kojom se 19.648 ha povrsine na teritoririji opstina Sombor i Apatin proglasava Specijalnim rezervatom prirode Gornje Podunavlje, odnosno prirodnim dobrom Prve kategorije. 2017. godine, Evropska komisija je proglasila UNESCO Rezervat Biosfere Backo Podunavlje, ciju okosnicu cini upravo Gornje Podunavlje.

 

STARI ZANATI

 

Monostorci od davnina neguju zanate zasnovane na upotrebi prirodnih materijala iz okruzenja, zivopisne narodne nosnje i obicaje, pesme i igre, kao i ljubav prema vodi i sumi. Rogozar, camdzija, klompar, kovac, korpar, izrada suvenira od prirodnih materijala, rucna izrada tradicionalnih nosnji ...

TRADICIJA

Backi Monostor krasi autenticno kulturno nasledje koje se ogleda u mnostvu izvornih obicaja, folkloru, jeziku, narodnoj nosnji, hrani i muzici, koji zadrzavaju svoj osnovni oblik vec vise od 200 godina, a prirodna bogatstva upotpunjuju jedinstveni dozivljaj sela.

Pored većinskog stanovništva - hrvatskih Šokaca, u selu u slozi žive i Srbi, Romi, Mađari i Nemci.

Nove fotografije

Recent Videos

383 views - 0 comments

Upcoming Events

Wednesday, Jun 29 at 11:00 AM - 12:00 PM
Thursday, Jun 29 at 11:00 AM - 12:00 PM
Saturday, Jun 29 at 11:00 AM - 12:00 PM
Sunday, Jun 29 at 11:00 AM - 12:00 PM

Srodni sajtovi